КАФК вітає з днем усіх закоханих!

 Історія свята дня святого Валентина бере свій початок із луперкалій Стародавнього Риму. Луперкалії – свято родючості на честь богині «гарячкового» кохання Juno Februata і бога Фавна (Луперк — одне з його прізвиськ), покровителя стад, який відзначався щороку 15 лютого.

   Про життя реального християнина Валентина (поділяється в III ст. н. е. в м. Терні – Римська імперія) майже нічого не відомо. Скудні факти трагічної біографії покріваються з суперечливих друзів інших легенд. Розповідають, що єпископ Терни, будучи молодим чоловіком, надавав юним закоханим особливу позицію – допомагав писати письма з освідченнями в коханні, мірив померлих. Арест його був викликаний нібито тим, що римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.

Легенди про святого Валентина

   У пізньому середньовіччі у Франції та Англії житіє св. Валентина поступово почала обростати легендами, пов’язаними з таємним вінчанням закоханих пар.

   Згідно з «Золотою легендою», у ті далекі й темні часи владний і жорстокий римський імператор Клавдій II прийшов до думки, що самотній чоловік, не обтяжений дружиною та сім’єю, краще боротиметься на полі битви на славу кесаря, і заборонив чоловікам одружуватися, а жінкам і дівчатам – за коханих чоловіків. А святий Валентин був звичайним польовим лікарем і священиком, який співчував нещасним закоханим і потай від усіх, під покровом ночі освячував шлюб чоловіків і жінок, які люблять. Незабаром діяльність святого Валентина стала відома владі, і його посадили до в’язниці, засудивши до страти. На закінчення святий Валентин познайомився із прекрасною дочкою наглядача — Юлією. Закоханий священик перед смертю написав коханій дівчині освідчення в коханні — валентинку, де розповів про своє кохання, і підписав його «Твій Валентин». Прочитано воно було вже після того, як його стратили, а сама страта сталася 14 лютого 269 року.

   Згідно з іншою легендою римський патрицій Валентин, який був таємним християнином, який звернув у нову віру також і своїх слуг, одного разу проводив обряд вінчання для двох із них. За доносом або збігом обставин усі троє були затримані вартою. Валентин як особа, що належала до вищого класу, міг уникнути смерті, але з його слуги. Тоді бажаючи підбадьорити приречених єдиновірців, Валентин пише їм листи у вигляді червоних сердець, що означають християнську любов. Послання нареченим мала передати сліпа дівчинка, але несподівано до темниці прийшов сам Валентин, який вмовив варту відпустити його слуг замість його життя. Перед виходом на арену смерті Валентин передав останній лист, освячений вірою та добротою, сліпою дівчинці, яка після цього прозріла і стала красунею.

Серце-валентинка – символ свята

   Листівки-валентинки у вигляді червоного серця зараз дуже добре відомі як символічний подарунок у День святого Валентина. Створення першої «валентинки» приписують ще й герцогу Орлеанському 1415 року. Він сидів у в’язниці і таким чином, можливо, боровся з нудьгою, пишучи любовні послання власної дружини. А найбільшого поширення листівки-«валентинки» досягли вже у XVIII столітті.

Клаccичеcкoй эмблемoй Дня Валентина cчитаютcя кpаcные poзы, кoтopые, coглаcнo античнoй легенде, пoявилиcь благoдаpя гpечеcкoй бoгине любви и кpаcoты: Афpoдите, которая тopoпяcь к cвoему любимoму Адoниcу, наcтупила на куcт белыx poз, и ее бoжеcтвенная кpoвь oбагpила иx в кpаcный цвет. Рахунок електронних послань в Internet йде 14 лютого на мільйони. Важко сказати, яке ще свято таке популярне як день закоханих. Цього дня закохані дарують один одному подарунки та листівки-валентинки. Більшість “валентинок” анонімна, немає зворотної адреси, написана праворуч наліво чи лівою рукою. Так заведено – це додає загадковості. Щоправда, одержувачі потім змушені шукати анонімного посланця, якщо вірять у долю.Кожен народ святкує день святого Валентина по-різному. Британці, наприклад, у День святого Валентина посилають любовні послання не лише друзям та знайомим, а й своїм домашнім тваринам. Японці ж виявилися більш оригінальними – вони переробили 14 лютого в своєрідне “8 Березня для чоловіків”, коли подарунки отримує в основному сильний підлогу.