Всесвітній день вишиванки

Колектив та студенти Київського авіаційного фахового коледжу, одягнувши вишиванки, вітають всіх причетних із чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури.

Українці мають волю,
Силу, мову, моря синь.
Бог надав нам різну долю,
Та ми маємо святинь –
Вишиванку найгарнішу,
То для нації є код.
Найгарніша, найміцніша,
І для душі вона – оплот.

Вишиванка – це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. А тому знати про існування такої події як День вишиванки повинен кожен українець.

День вишиванки в Україні – історія свята

Всесвітній день вишиванки – молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.

Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. За її словами, сталося це випадково:

«На перерві в університеті я зустріла свого друга Ігора, який прийшов у вишиванці на пару, і я робила це час від часу, і мої друзі робили, але ми разом ніколи не збиралися. І я запропонувала нам одночасно одягнутися у вишиванки і запросити наших найближчих друзів.»

Так з’явився Всесвітній день вишиванки. Спочатку в цей день вишиванки носили всього кілька десятків студентів і викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім.

Що означає День вишиванки в Україні?

Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця.
Зараз День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

День вишиванки – 2023

Свято щорічно відзначають у третій четвер травня в Україні. У 2023 році День вишиванки – 18 травня. 

Одягнена вишиванка в цей день стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Гладських Захар, студент 102 групи
Ярош Іван, студент 102 групи
Маркітан Сергій, студент 451 групи